İzmir Büyükşehir Belediyesi, muhtemel bir sarsıntının akabinde kentte arama ve kurtarma çalışmalarını daha tesirli formda sürdürmek için mahallelerde afet gönüllülerinden oluşan takımlar kuruyor. İzmir genelinde bin 293 mahallede 10’ar kişilik gruplar oluşturulacak. Gönüllüler afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarının daha sağlıklı halde sürdürülmesi için yetkililere hayati kıymete sahip bilgiler verecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, birinci derecede sarsıntı jenerasyonunda yer alan kenti afetlere dirençli hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, bir yandan zelzele araştırmaları ve risk azaltma çalışmalarını sürdürürken başka taraftan ise yurttaşların afetlere karşı bilinçlenmesini sağlıyor. Bu kapsamda Mahalle Afet Gönüllüleri projesini hayata geçiren Büyükşehir, birinci eğitimi Buca Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Konferans Salonu’nda verdi. Gönüllülere birinci yardım konusunda da bilgi verildi.
“Artık daha şuurlu olmak zorundayız”
Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Işıklı, ülkenin 6 Şubat’tan beri büyük bir imtihan verdiğini belirterek, “Hepimiz çok üzgünüz. İçimiz o denli acıyor ki. Yaşandı geçti, önümüze bakalım diyebilmek mümkün değil. Daima sorguluyor ve düşünüyoruz. Hepimiz biliyoruz ki artık hiçbir şey eskisi üzere olmayacak, olmamalı da esasen. Artık daha şuurlu olmak, daha dikkatli olmak zorundayız” dedi.
Binayı bilen bireyler çok önemli
Deprem bölgesinde binaların nasıl yıkıldığını herkesin gördüğünü söz eden Şükran Işıklı, “Oysa hepsi birer yuvaydı. Enkaz yığını haline geldi. Bu sarsıntılarda ayrıyeten arama kurtarma takımları enkaza ulaştığında, binayı bilen, binadaki konutların odalarını bilen, yerleşimini anlatabilecek, içinde kaç kişinin yaşadığını söyleyebilecek, bireylerin yaşlarını az çok bilen birilerinin olmasının ne kadar kıymetli olduğunu da anladık” diye konuştu.
Bilinçlendirme
Mahalle Afet Gönülleri eğitim çalışmasının değerine değinen Işıklı, “Gönüllülerimize afet öncesinde, afet anında ve afet sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlatacağız. Profesyonel takviye gelene kadar, geldikten sonra yapılması gereken kolay lakin hayat kurtarabilecek kıymetli çalışmaları aktarıyoruz. Gönüllülerimiz öğrendiklerini birer elçi olarak içerisinde bulunduğu ortamlarda, mahallelerinde farklı şahıslara anlatacak. Bu sayede daha çok insanımız bilinçlenecek, muhtemel bir afet anında daha çok can kurtulabilecek” tabirlerini kullandı.
Gönüllülük çalışması nasıl olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi birinci etapta bin 293 mahallede 10’ar kişilik gruplar kuracak. Gönüllülere verilecek eğitimlerle, yurttaşlar muhtemel bir afet sonrası arama ve kurtarma takımlarının çalışmaları sağlıklı biçimde sürdürmesi için bina ve mahalle ile ilgili ayrıntılı bilgileri sağlayacak.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı