Hayat içerisinde yaşadığımız birçok his değişimlerinin tesiriyle birden fazla vakit yanlışsız nefes alamıyoruz. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzm. Kln. Psk. Tuğçe Dabağer korku belirtilerini azaltmada nefesin değerine vurgu yaparak, meskende uygulanabilecek nefes teknikleri hakkında değerli bilgilendirmelerde bulundu.
Doğru Nefes Almanın Mucizevi Etkileri
Zaman içerisinde yaşadığımız dert, gerilim, heyecan, kaygı ve panik üzere his değişimlerinin de tesiriyle gerçek nefes almayı unutup, nefes bölgemizi değiştiriyoruz ve bu da hem duygusal hem de fizikî olarak uygun hissetmememize hatta sıhhat meseleleri yaşamamıza sebep olabiliyor. Nefes ve gerilim bağına dikkat çeken Uzm. Kln. Psk. Dabağer, ”Hayatımızda yalnızca nefes alıp verme alışkanlığımızı değiştirerek ve yanlışsız nefes almayı öğrenerek korkumuzu yönetebilmemiz mümkündür. Gerçek nefes aldığınızda; gerilim, anksiyete, depresyon üzere durumları çok daha âlâ yönetebilirsiniz. Gerçek nefes alma yolunda ilerlerken geriliminizin azaldığını, depresyon halinden çıktığınızı hissedebilirsiniz. Zira vücut ve ruh sıhhati birbiri ile ilişkilidir. Vücudunuzda düzgün şeyler meydana gelirken ruhunuz da bu ilerlemeye reaksiyonsuz kalmayacaktır” dedi.
Bedeninizde meydana gelecek olumlu değişiklikleri şu biçimde sıralayabiliriz:
- Bağışıklık sistemi güçlenerek hastalıklara karşı direnciniz artar.
- Uyku sisteminiz çok daha kaliteli olur.
- Uykuya dalmakta zorlanma ya da uzun müddet uyumanıza karşın kendinizi halsiz hissetme üzere meseleler ortadan kalkar.
3 Husus de konutta uygulanabilecek nefes tekniklerini öğrenin
1. Karından Nefes Almak
Gözlerinizi yavaşça kapatın ve rahat bir konuma geçtikten sonra bir elinizi göğsünüzün başka elinizi ise karnınızın üzerine koyun. Doğal akışınızda nefes alıp verin fakat bunu yaparken nefesinize odaklanın. Bu yolu uygularken, göğsünüzü değil, diyaframınızı şişirmeniz epeyce değerlidir. Ellerinizin nefes alıp verdiğiniz bölgelerde olması, nefes akışını hissetmeniz ve hakikat nefes alıp almadığınızı denetim etmeniz açısından yarar sağlayacaktır.
2. Eşit Nefes Almak
Bu nefes antrenmanında, burnunuzdan solumanız çok değerlidir. Nefes alırken içinizden dörde kadar sayın. Birebir formda nefesinizi verirken de dörde kadar sayın. Bu nefes antrenmanını bilhassa kendinizi sonlu ve gerilimli hissettiğiniz anlarda uygulayabilirsiniz. Böylelikle kısa müddet içinde hudut sisteminizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
3. 4-7-8 x 7 Nefes Egzersizi
Gün içerisinde sık sık telaş, endişe, telaş üzere hislerle baş etmemiz gerekiyor. Bu türlü anlarda rahatlamak için 4-7-8×7 nefes antrenmanının gücünden yararlanabilirsiniz.
Bu idmanı uygularken, içinizden 4’e kadar sayın ve burnunuzdan nefes alın. Sonra aldığınız nefesinizi tutun, 7’ye kadar sayın ve 8’e kadar sayarken ağzınızdan yavaş yavaş nefesinizi verin. Bunu 7 set halinde yaptığınızda rahatladığınızı ve kaygılarınızın azaldığını fark edebilirsiniz.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı